ARAMA

2 Ağustos 2007 Perşembe

YAZILIM (SOFTWARE)

Ø YAZILIM (SOFTWARE)

İnsanlarla bilgisayar arasında iletişimi sağlayan programlardır. Başka bir deyişle, donanımı etkin hale getiren tüm programlara yazılım adı verilir. Yazılıma iki nedenle ihtiyaç duyulmuştur.

ü İkili sistemde (makine dili) program yazmak oldukça zordur. Programların kolay bir şekilde yazıldıktan sonra başka yardımcı programlar kullanılarak ikili sisteme dönüştürülmesi gerekir.

ü Bilgisayar sisteminden doğan zorlukları gidermek (karmaşıklık) ve işlemleri hızlı bir biçimde gerçekleştirmek.

Program; bir işlemin nasıl yapılacağını bilgisayara gösteren komutlar dizisidir.

Yazılım 3 Kısma Ayrılır:

ü Sistem Yazılımları: Bilgisayarın çalışmasını, denetlenmesini, yönetilmesini ve uygulama programlarının hazırlanmasını ve çalıştırılmasını sağlayan program ve alt programlar dizisine, sistem yazılımı adı verilir. Başka bir deyişle; sistem yazılımı, donanımın işletim ve amaçlarını belirleyen programların birleşmesinden oluşan pakettir. Sistem yazılımı disk ya da disketlerde bulunmalıdır. Sistem yazılımları da kendi aralarında üçe ayrılırlar.

¨ İşletim Sistemi: Bilgisayar kullanırken görülmeyen yardımcımızdır. Bilgisayarın donanım kısmı ile kullanıcı ya da diğer yazılımlar arasında bağlantıyı sağlarlar. İşletim sistemi bilgisayarın hafızasına yüklendikten sonra, tümü ile yönetimi üstlenen ve sistem kaynaklarının en etkin bir biçimde kullanılmasını sağlayan ana denetim programıdır.

İşletim Sisteminin Görevleri Şunlardır:

v Kullanımı denetim altında tutmak,

v Program yazmayı ve çalıştırmayı sağlamak,

v Giriş-Çıkış birimlerinin kullanımını sağlamak ve denetlemek,

v Kullanıcı ile iletişimi sağlamak ve denetlemek,

v Ana ve yardımcı bellekteki yerleşimi düzenlemek,

v Programların önceliklerini göz önüne alarak sıraya koymak,

v Toplu programlamayı otomatik olarak gerçekleştirmek.

¨ Derleyiciler (Compilier): Herhangi bir dille yazılan programın makine tarafından anlaşılmasını sağlayan özel programa derleyici denir. Herhangi bir programlama dilinin komutları ile yazılmış programa Kaynak Program/Source Programme, onun makine diline çevrilmiş haline de Amaç Program/Object Programme adı verilir.

Derleyicilerin temel görevlerinden birisi, kaynak programın, o dilin yazım kurallarına göre hazırlanıp hazırlanmadığını denetlemektir.

¨ Yardımcı Programlar: İşletim sistemine yardımcı olmak amacı ile hazırlanmış programlardır. Bunlar çoğunlukla işletim sisteminin dış komutları olarak anılır. Kullanıcıya bir çok kolaylık sağlar.

ü Uygulama Programları (Programlama Dilleri): Bilgisayar kullanan programcılar tarafından geliştirilmiş programlardır. Herhangi bir programlama dili kullanılarak hazırlanırlar ve üç gruba ayrılırlar.

¨ Düşük Seviyeli Diller: Genellikle anlaşılması çok zor, hemen hemen imkansız olan ve bir uzmanlık dalını gerektiren programlama dilleridir. Örneğin; Machine Code (Makine Dili) veya Assambler bunlar arasında sayılabilir.

¨ Orta Seviyeli Diller: Anlaşılması zor ama imkansız olmayan programlama dilleridir. Bu dillere örnek olarak Prolog, Modulo II ve C dillerini verebiliriz.

¨ Yüksek Seviyeli Diller: Anlaşılması kolay ve günlük konuşma diline çok yakın komutlarla yazılan dillerdir. Örneğin, Basic, Visual Basic, Pascal, Cobol, Fortran, Algol, Clipper, Delphi, PL/I bunlar arasındadır.

ü Paket Programlar: Yaygın olarak kullanılan ve programcılar tarafından hazırlanarak kullanıcıların hizmetine sunulmuş programlardır. Türkçe paket programlara örnek olarak Genel Muhasebe, Stok Kontrolü, Bordro, Hasta Takip ve benzeri programlar verilebilir. Yabancı programlara örnek olarak da; Lotus 1-2-3, Excel, Word, Amipro, Word Star, Dbase, Pctools, Foxbase ve Norton’u verebiliriz.

Tahir BARULAY

Tüm Hakları Sayfa Web Master'ına aittir. Kopyalanamaz©

Hiç yorum yok: