ARAMA

22 Temmuz 2007 Pazar

VİRÜS NEDİR

Virüsler birer programdır. Fakat kendi kendilerini kopyalarlar, bir yerden bir yere bulaşırlar. Bilgisayarınız çalıştırıldığında otomatik olarak faaliyete geçerler. Bir virüsün bir diğer dosyaya veya sürücüye geçmesi çok kolaydır. Örneğin virüslü bir disket bilgisayara takıldığında disketin içinde hangi dosyaların olduğuna bakıldığında yani "dır" yazılıp enter tuşuna basıldığında virüs anında bilgisayarınıza bulaşabilir.

VİRÜS TÜRLERİ

Virüsleri ikiye ayırabiliriz. Bunlar BOOT virüsleri ve FILE virüsleridir.

BOOT VİRÜSLERİ

Boot virüsleri hard diskin veya disketin boot sektörlerine yerleşirler. Bilgisayarlar açıldığında veya resetlendiğinde disketin veya hard diskin boot sektöründeki yükleyici program olarak çalıştırılır ve faal duruma geçerler. Kullanıcıların çalıştırdıkları her programa bu sayede ulaşarak çeşitli sorunlara yol açarlar.

FILE VİRÜSLERİ

Dosya virüsleridir. Bu tür virüsler programların sonuna kendilerini ekleyerek dosya uzunluklarını artırırlar. Dosya virüslerini en kolay bulabilmek için Command.com dosyasının uzunluğuna bakılır., Ancak bunun için dos versiyonlarına göre command. com' un uzunluklarını bilmek gerekmektedir. Bu tür virüsler genellikle uzantısı EXE ve COM olan dosyalara bulaşırlar.

VİRÜSLERİN ETKİLERİ

Virüsler genellikle bir başka dosyaya bulaşıp yer kaplamaktan öte gitmemekle birlikte bilgisayarda yavaşlama, kilitlenme ve bazen de dosyaların bozulmasına neden olmaktadırlar. Bazı virüsler ise çok zararlı olabilir. Harddiskin formatlanmasına, biosların silinmesine ve verilerin bozulmasına sebep olabilirler.

VİRÜSLERDEN KORUNMA

Kesinlikle virüslü olup olmadığı bilinmeyen disketler bilgisayara takılmamalıdır. Genellikle virüsler internetten indirilen programlardan, e-mail'lerden ve oyun programlarından bulaşmaktadır. Mümkünse dışarıdan temin edilen disketler bilgisayara takılmadan önce virüs kontrolünden geçirilmelidir. En iyi korunma yabancı disketlerin kesinlikle bilgisayara takılmamasıdır.

VİRÜS TEMİZLEME

Öncelikle bir virüs tarama ve temizleme programı gerekir. Bunlar CPAV, FPROT, SCAN, NORTON, gibi virüs temizleme programlarıdır. Programları bilgisayarınıza yükledikten sonra Update (güncelleme) etmeyi ihmal etmemelisiniz. Aksi taktirde yeni çıkan virusleri temizleyemezsiniz


Bilgisayarımın virüslere karşı korunmasına nasıl yardımcı olurum?

Hiçbir şey bilgisayarın yüzde 100 güvenli olduğunu garanti edemez. Ancak, bilgisayarınızı güncelli tutar, güncel bir virüsten koruma yazılımı kullanır ve birkaç en iyi uygulamaya uyarsanız bilgisayarınızın güvenliğini artırmayı ve virüs bulaşma olasılığını azaltmayı başarabilirsiniz.
İpucu: Hiçbir güvenlik yöntemi garantili olmadığı için, bir virüsle veya başka sorunlarla karşılaşma olasılığına karşı, düzenli olarak kritik dosyalarınızın yedeklenmesi önemlidir.
Virüslere karşı korunma adımları:
1. Bilgisayarınızın en son güncelleştirmelerle güncel kalmasını sağlayın. Microsoft Windows XP SP2 kullanıyorsanız, otomatik güncelleştirmeleri açın.

2. Bir Internet güvenlik duvarı kullanın (Not: Windows XP SP2, yerleşik ve etkin bir güvenlik duvarı içerir).
3. Endüstri standartlarına uygun bir virüsten koruma yazılımına abone olun ve yazılımın güncel kalmasını sağlayın.
4. Tanımadığınız bir kişinin gönderdiği e-posta ekini hiçbir zaman açmayın.
5. Tanıdığınız bir kişinin gönderdiği e-posta ekinin içeriğini bilmediğiniz sürece eki açmayın. Gönderen, ekin bir virüs içerdiğinin farkında olmayabilir.
6. Kullandığınız Microsoft Office uygulamalarının da güncel kalmasını sağlamalısınız.

Peki ya casus yazılımlar?
Casus yazılımlar virüslerden farklı olmalarına karşın, bazıları virüs gibi davranarak benzer veya farklı riskler arz edebilir.

Hiç yorum yok: